Dominique van der Paard

Dominique van der Paard

Ik ben sport- en prestatiepsycholoog, sportliefhebber en basketbalster. Als sporter heb ik op jonge leeftijd, door blessures, ervaren wat de impact kan zijn van een fysieke blessure op het mentaal functioneren. Het is ontzettend moeilijk om te blijven presteren als je lichaam tegenstribbelt of wanneer je geen vertrouwen meer hebt in jezelf en/of in je lichaam. Deze ervaring heeft mij gemotiveerd om mij te gaan verdiepen in de psychologie van presteren.

In de afgelopen jaren heb ik veel mensen mogen begeleiden en behandelen met vragen zoals: ‘ik wil van mijn angsten afkomen’, ‘ik durf geen keuzes te maken’ en ‘ik wil weer blij zijn met mijzelf’. Ik heb gemerkt dat veel mensen het lastig vinden om hierin de connectie te maken tussen lichaam en geest. We moeten vaak veel van onszelf en kunnen jarenlang touwtrekken met hetgeen wat we moeten en wat wij willen. Echter heb ik gemerkt dat het fysieke component veel meer aandacht verdient dan dat het nu krijgt. Ons lichaam communiceert met ons brein en andersom, dit feedbacksysteem is er niet alleen om (onder andere) allerlei vitale functies te reguleren maar ook om jou iets te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan: Waar liggen je grenzen, je verlangen(s) of waarin kan je nog verder uitblinken? Oftewel: gedragsverandering kan niet vanuit één perspectief worden bekeken. Een integrale aanpak levert resultaat, ook op de langer termijn!

Na enige jaren als behandeld psycholoog te hebben gewerkt heb ik mij aangemeld voor de SPAT academy. Hier is voor mij een wereld opengegaan van mogelijkheden om het lichaam en het fysieke component te stimuleren tijdens coaching. Door het fysieke, emotionele en mentale component in een bewegingsoefening te integreren ontstaan er mooie dingen.

Mensen durven uit hun comfort zone te stappen, worden bewust van hun gedrag, leren te voelen waar hun grenzen liggen en hoe je hiermee om kan gaan. Soms liggen antwoorden diep verborgen maar kan je deze makkelijker aan de oppervlakte brengen door te gaan ‘doen’! Beweging is hierin cruciaal, zo ga je spelenderwijs aan de slag!

©2024 SPAT verandert | KvK: 61495980 | BTW: NL854366933B01
Chat openen
Hallo, kunnen we je helpen met een vraag?